banan

Pożywne placuszki z bananem – składniki

  1. banan ok. 100-120g
  2. 1 jajko
  3. 4 łyżki (40 g) dowolnej mąki (ja wykorzystałam gryczaną)
  4. szczypta proszku do pieczenia
  5. ulubione dodatki, np.: masło orzechowe, owoce

Pożywne placuszki z bananem – przygotowanie

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze lub misce.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki razem. W przypadku braku blendera, możesz użyć widelca.
  3. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu lub pomiń ten krok, gdy używasz odpowiedniej patelni.
  4. Nałóż łyżką masę na patelnię.
  5. Smaż z obydwu stron, do czasu, aż placki się zarumienią.
  6. Gdy się usmażą, odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ja dodałam masło orzechowe z dżemem owocowym.

Banan – pochodzenie

Nazwa dla banana została najprawdopodobniej zaczerpnięta z języka arabskiego, w którym słowo to oznaczało palec. Właściwości odżywcze banana są znane człowiekowi już od 7000 lat. Bananowce uprawiano wtedy w Malezji, skąd trafiły do Indii. Przez Bliski Wschód zawędrowały aż do Afryki, gdzie banany rosną do dzisiaj. Drzewa bananowca występują także w Australii i Azji. Do Europy banany docierają drogą morską. Dojrzewają na statkach wyposażonych w chłodnie, żeby do naszych sklepów mogły trafić świeże i o żółtej barwie. Dzięki temu możemy się cieszyć bogactwem składników odżywczych zawartych w bananach, a jest ich całe mnóstwo.

banan - placuszki bananowe z owocami - przepis

Banan – właściwości

W bananach znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały przede wszystkim: potas, magnez, fosfor, wapń. Jedzenie bananów pozwoli nam wzmocnić serce, poprawić kondycję układu krążenia i układu nerwowego. Jest doskonałym sposobem zwalczania zgagi i zapobiegania zakwaszeniu organizmu. Banany ułatwiają także zasypianie i są pomocne w kłopotach z trawieniem.

W odróżnieniu od innych owoców banany są źródłem białka, dzięki czemu dodają energii. Powinny je jeść kobiety w ciąży z uwagi na obecność w bananach kwasu foliowego. Owoce zawierają także błonnik, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na prace układu pokarmowego. Wysoka zawartość potasu w bananach sprawia, że są one remedium na chroniczne zmęczenie i podatność na stres. Odpowiedni poziom potasu i magnezu w organizmie pozwoli nam uniknąć tych dolegliwości, dlatego warto w ciągu dnia sięgnąć po przekąskę w postaci banana. Co ciekawe, jedzenie bananów pomaga także w walce z depresją, dzięki zawartemu w owocach tryptofanowi, który organizm przekształca w serotoninę – hormon szczęścia. Codzienne spożywanie bananów przez osoby chore na depresję pomaga w powrocie do dobrej kondycji psychicznej. Z kolei dbający o dobrą kondycję fizyczną upodobali sobie banany z innego względu. Wysokie spożycie bananów przed treningiem pozwala zaopatrzyć mięśnie w glikogen, bez którego niemożliwy byłby intensywny trening.

Banan – kaloryczność

Warto jednak pamiętać, że banan jest dość kalorycznym owocem. W 100 g dojrzałego banana jest 89 kalorii. Ponadto banan ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest najlepszy dla diabetyków. Powoduje bowiem szybki wzrost poziomu cukru w organizmie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here