Przepisy

Babeczki, ciasta, musy, a może po prostu czekolada w tabliczce? Prawdziwy miłośnik czekolady nie oprze się tej przyjemności, niezależnie od postaci. Przepisów na czekoladowe desery jest mnóstwo. Sprawdź najlepsze z nich i daj się ponieść słodkiemu szaleństwu!

Babeczki czekoladowe z malinami i czekoladą w środku

Babeczki czekoladowe to pierwsza propozycja, która skradnie serca prawdziwych fanów czekolady. Słodkie, miękkie, mocno czekoladowe – wprost rozpływające się w ustach! Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebował następujących składników:

  • 225 g mąki pszennej typu 400 lub 450,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 80 g drobnego cukru brązowego,
  • 60 g drobnego białego cukru,
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych.

Wykonanie przepisu jest bardzo proste. Należy połączyć w misce mokre składniki, czyli jajka, śmietanę i olej. W osobnej naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukry. Do mokrej masy należy dodać sypkie składniki i wymieszać. Pokrój czekoladę na drobną kostkę i wmieszaj w ciasto. Teraz wystarczy tylko dodać maliny. Delikatnie wymieszaj ciasto na babeczki, wlej do foremki wyłożonej papilotkami i piecz w temperaturze 190 stopni C. przez około 25 minut z termoobiegiem. Muffinki smakują znakomicie zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Można je ozdobić cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Prosty przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to klasyk! Można je przygotować w ekspresowym tempie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub przyjmujemy gości. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 120 g masła,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 110 g gorzkiej czekolady (np. czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel),
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 duże jajka,
  • 1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego białego cukru,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 ml śmietany kremówki 36% – na polewę czekoladową,
  • 140 g czekolady mlecznej – na polewę czekoladową.

W pierwszej kolejności przesiej przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło i cukier na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodawaj jajka (jedno po drugim) wraz z olejkiem waniliowym (cały czas miksując). Do puszystej masy wlewaj powoli roztopioną czekoladę, a następnie wsypuj partiami suche składniki na zmianę z mlekiem. W tym przypadku nie będzie potrzebny mikser – lepiej wymieszać masę rózgą kuchenną. Tak przygotowane ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni C. przez 40 minut (do suchego patyczka). A teraz czas na przygotowanie sosu czekoladowego! Wystarczy tylko podgrzać w garnuszku kremówkę, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj i wylej na gotowe ciasto. Ten i inne przepisy na pyszne słodkości znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here